Pages Navigation Menu

Grupul Psaltis si profesorul Constantinos Angelidis la Stavropoleos

Grupul Psaltis si profesorul Constantinos Angelidis la Stavropoleos

La invitatia grupului Psaltis, condus de Florin Leonte, profesorul si psaltul grec Constantin Angelidis a sutinut o lectie de muzica psaltica la Manastirea Stavropoleos, sambata 15 februarie 2020. Dupa ce au dat raspunsurile la Sfanta Liturghie savarsita in biserica manastirii, membrii grupului Psaltis, alaturi de profesorul Angelidis, au vizitat muzeul si biblioteca manastirii si apoi s-au reunit in trapeza pentru lectia de psaltichie.
Constantin Angelidis este fondatorul Centrului pentru Studierea Artei Psaltice si a Corului bizantin Tropos si pregateste teoretic si practic psalti in diferite institutii de invatamant muzical din Grecia si Cipru, fiind in acelasi timp si indrumător al corurilor din manastirile athonite Vatopedi si Hilandar, alături de care a pregatit inregistrarea mai multor CD-uri.
Intemeiate în 2005, Centrul si Grupul psaltic Tropos isi propun sa studieze si sa promoveze muzica bizantina, sa reinvie vechea traditie a cantarii Marii Biserici si a Muntelui Athos, ca surse continui de inspiratie si ucenicie. Grupul Tropos a participat la evenimente și concerte în 18 tari, a inregistrat numeroase CD-uri si ia parte activ la viata liturgică, cantand la slujbe speciale precum cele pentru sfintirea unei biserici, vecernii arhieresti solemne si privegheri de toata noaptea.
Colaborarea dintre grupul romanesc Psaltis si Grupul si Centrul de Studii Tropos a inceput în anul 2015, cand, la invitatia psaltului Florin Leonte, profesorul Angelidis a devenit indrumatorul grupului romanesc. Pe langa lectii periodice, au inregistrat impreuna un CD, in 2017.

Liturghia
Vizita
Lectia