Pages Navigation Menu

Istoria noua

Odata cu venirea in 1991 ca preot slujitor a parintelui ieromonah Iustin Marchis in jurul bisericii Stavropoleos s-a format o noua comunitate .

ieromonah-iustin-marchis

ieromonah Iustin Marchis

Cautand firescul si autenticitatea traditiei liturgice ortodoxe, parintele a fost de la inceput ajutat de doi (pe atunci) studenti ai Facultatii de Teologie din Bucuresti, buni cantareti la strana: Gabriel Constantin Oprea si Marian Fartat.

Intre timp cei doi au fost hirotoniti. Părintele Gabriel este diacon si slujeste la altarul bisericii Manastirii Stavropoleos. De asemenea este lector la Universitatea Nationala de Muzica si dirijorul Grupului Stavropoleos, alaturi de care a sustinut numeroase concerte in tara si in strainatate si a imprimat casete si CD-uri. Parintele Marian a slujit ca preot la Biserica Stavropoleos intre anii 1999-2014, dupa care a fost transferat la Parohia Sf. Ioan Botezatorul-Pantelimon. In anul 2013 a fost hirotonit un nou diacon, psaltul si compozitorul Virgil Ioan Nanu. În prezent, slujitori la altarul Mănăstirii Stavropoleos sunt: Protosinghel Iustin Marchis, Arhidiacon Gabriel Constantin Oprea si Diacon Virgil Ioan Nanu.

Protos. Iustin Marchis

                                                                    Protos. Iustin Marchis

Arhid. Gabriel Oprea

                                                                    Arhid. Gabriel Oprea

Diac. Virgil Nanu

                                                                    Diac. Virgil Nanu

Epitrop al fostei Parohii Stavropoleos si cel care a lucrat la amenajarea spatiilor din incinta este pictorul Paul Gherasim. In activitatea de restaurare si reamenajare a bisericii si a spatiilor din incinta, alaturi de Parintele Iustin, au fost restauratorul Dan Mohanu, profesor la Universitatea de Arta din Bucuresti si arhitectul Aurelian Triscu, profesor la Universitatea de Arhitectura Ion Mincu din Bucuresti.

pictor-paul-gherasim

Paul Gherasim, pictor si isonar

In anul 1995 proiectul de restaurare a asezamantului Stavropoleos a primit din partea Comisiei Europene, Directia de cultura, premiul pentru conservarea patrimoniului arhitectural european.

Atunci a inceput un amplu proces de restaurare atat a bisericii cat si a cladirilor din incinta. Acum din ansamblul manastiresc fac parte biserica si incinta care imprejmuieste curtea interioara, ea a fost construita la inceputul secolului al XX-lea in stil neo-romanesc, dupa planurile arhitectului Ion Mincu. Aici s-au amenajat chiliile pentru obstea monahala, trapeza, colectia cu obiecte de arta si bibiloteca. Pe latura de vest se afla staretia si cancelaria.

Dar cel mai important lucru care s-a petrecut in toti acesti ani il reprezinta formarea unei comunitati numeroase, astazi biserica este neincapatoare duminica si la marile praznice.

slujba-de-pomenire-mosii-de-vara

Slujba de pomenire, mosii de vara

imagine-din-timpul-sfintei-liturghii

Imagine din timpul Sfintei Liturghii

procesiune

sluba-invierii-2010

Slujba Invierii, 2010

Cel mai important moment din viata comunitatii a avut loc in aprilie 2008 cind sfintul lacas a redevenit manastire. Patru dintre surorile care vietuiau aici de multi ani, pregatindu-se pentru acest moment au devenit monahii. In anul 2011 au fost tunse in monahism alte doua surori. Acum obstea este formata din 6 monahii, stareta fiind stavrofora Mihaela Luchian iar preot slujitor si duhovnic Protos. Iustin Marchis.

obstea-manastirii-stavropoleos-2012

Obstea Manastirii Stavropoleos, 2012