Pages Navigation Menu

Colectia

Colectia de obiecte de arta a Manastirii Stavropoleos contine icoane, obiecte de cult, piese de arta decorativa si fragmente de fresca recuperate de la bisericile demolate in timpul regimului comunist.

Aici pot fi vazute icoane imparatesti, icoane praznicare, icoane de vatra sau de procesiune, pe lemn sau pe sticla, primite sau achizitionate in timp dar si obiecte care au apartinut manastirii inainte de secularizare: cadelnita daruita de Ioanichie al Stavropolei la 1734, candela de la 1788, Evanghelia cu inscriptia datind din 1735, icoana cu Iisus-Pomul vietii daruita de Ioanichie la 1731.

Colectia contine si un fragment de timpla de la o biserica de lemn din Sudul Transilvaniei, un jilt domnesc cu stema familiei Mavrocordat, un sfesnic brancovenesc, un pomelnic pictat al bisericii Manastirii Berzunti din Moldova care refac, prin felul in care sunt aranjate, atmosfera unui spatiu eclezial.

Obiectele de arta si cartile – tiparite sau manuscrise – care fac parte din Colectia Stavropoleos sunt publicate in catalogul colectiei aparut in 2006 si aflat la vinzare in biserica.