Pages Navigation Menu

10 Iulie 1837

Scrisoarea prin care egumenul Manastirii Gura numeste ca intai statator la Stavropoleos pe Leonte

Prea cuviosiei tale prea invatat sfintit Arhimandrit si frate, Kir Leonte, intru Domnul rugator, ma inchin

Iata ca se implineste fagaduiala mea pentru numirea ta definitiva si neclintita la egumenie.
Am vazut cele cuprinse in scrisoarea noastra de inchinare precum si cele aratate deschis si cu buna credinta, insa eu necunoscindu-va si pentru faptul ca ati intrat la < manastirea > Stavropoleos fara invoirea manastirii chiriarhice de aici, m-au facut sa amin egumenia ta, insa descrierile si datele prezentate, cu privire la persoana ta, precum si indemnurile celor de aici, au pus capat neintelegerilor cu privire la numirea ta. Iti doresc si ma rog < am acest drept ca virstnic> sa traiesti neturburat si neinriurit pe intreaga ta viata a egumeniei la Stavropoleos, pina la adinci batrinete matusalemice, sa ai izbinzi si multumire in orice lucrare buna, in pace si fericire, aducind statornica bucurie si deplina multumire atit mie cit si prietenilor din jurul meu.
Am primit in intregime darurile trimise de cuviosia ta , adica : o stofa, imanea, verga, sal si matase. Multumesc.
Despre cele 36 si 37 pe care mi le ceri pentru moment nu pot sa le trimit din pricina unor imprejurari potrivnice.Cu primul prilej ti le voi trimite neaparat.
Uneltirile oamenilor mici de acolo nu inceteaza sa provoace aici anumite invrajbiri prin blestematul Banova, care scrie aici ca sa-mi ceara zece mii de grosi pe care i-ar fi fagaduit cei de acolo pentru <manastirea> Stavropoleos, sa-i trimita la Ostanita, iar cei de aici sa ia de la mine un inscris de invoiala. Scrie de asemenea sa se desfiinteze si staretiile de acolo si sa ia de la mine pecetea manastirii si alte nerozii de acestea. De aceea sa luati masuri aspre impotriva acestuia fara sa va pese ca s-ar supara. Eu nu il am acolo ca sa trateze lucruri in afara celor rinduite pentru el. Deci sa dovediti prin orice mijloc puternic, ca el este nefolositor dupa cum o dovedeste.
Cu privire la scoala, zelul tau lui Dumnezeu placut si demn de laudat, vei afla din scrisoarea catre Kir A.P. Gaziota < trimisul meu>, deoarece acestuia ii scriu ma pe larg despre acestea.
Ramin al prea cuviosiei tale la toate gata,

10 Iulie 1837, Ostanita

Fratele nostru,
Paisie egumenul  ministirii Sfintiloe voievozi de la Gura Ostanita