Pages Navigation Menu

28 Februarie 1819

Contract privind ridicarea unor constructii la Manastirea Stavropoleos

Prin prezentul contract se arata ca din proprie vointa si bunavointa am tocmit cu Kir Carol Ihlig, arhitect, ca acesta sa cladeasca la manastirea Stavropoleos urmitoarele : 
1. Sa darime cu propriile sale cheltuieli vechiul paraclis al Sfintului Haralambie pina la pardoseala, sa ridice zidul din fata odailor paraclisului pina la pod, la ulita, despartind astfel manastirea Stavropoleos de hanul lui Constantin-Voda si in continuare, sapind adinc, pina se va gasi pamint tare si sa inceapa sa zideasca temelia paraclisului, a carui latime sa se faca de 3 stinjeni domnesti, iar lungimea, incepind de la scara staretiei pina la zidul <hanului> Constantin- Voda ; altarul sa se faca rotund si cu bolta, iar catoliconul paraclisului cu tavan de lemn frumos si artistic lucrat ; la mijloc, un loc rotund, facut anume ca sa se picteze Atotputernicul ; de asemenea si in cele patru colturi sa fie alte patru locuri pentru a fi pictati cei patru evanghelisti ; trei ferestre ale paraclisului cu pietre in jur si cu cercevele si pardoseala sa fie asternuta cu pietre, iconostasul si stranele si picturile necesare urmeaza sa le fac cu cheltuielile mele. 
2. Incepind de la poarta sa sape indeajuns pina la gasirea pamintului tare, sa puna temelie si sa cladeasca o odaie jos, cu cite ferestre vor trebui ; sa cladeasca sus alte odai ; cele doua odai vechi dinspre ulita, darimind zidul de la mijloc, sa se faca unul si pardoseala tuturor odailor sa fie asternuta cu scinduri de brad, tavanele sa se faca din lemn, usile noi, de asemenea paturile si sobele. 
3. Odaia dinspre staretie, fiind ruinata, sa se zideasca din nou cu ferestrele respective, pardoseaua sa fie facuta cu scinduri de brad, tavanul din lemn, precum si usa. 
4. Cele doua private sa le faca cu destula lumina, cu doua usi, una catre staretie si alta catre odai. 
5. Clopotnita sa o faca din lemn cu o inaltime de 12 palme domnesti, cu 8 colturi, frumos si zidit arhitectonic. 
6. Intregul acoperis, de la staretie pina la poarta sa fie darimat si in raport cu inaltimea, sa fie ridicate si celelalte ziduri si sa fie batute cuie la grinzile acoperisului si lanturi cu sangeac de jur imprejur ; sa-mi dea gata acoperisul pentru a-l acoperi cu fier, cu cheltuiala mea. 
7. Sa se faca doua scari, din care una sa urce spre staretie, iar cealalta catre odii, de asemenea acoperite impreuna cu ghirhidzi catre pivnita, ca sa nu se ude. 
8. Tencuiala din interior, spre han si in afara, spre pod, in jurul acestei cladiri, la care este stricata < tencuiala> sa tencuiasca si s-o varuiasca. 
9. Toate darimaturile, ale paraclisului, ale clopotnitei, ale privatelor, ale odailor, ale acoperisurilor sa se faca cu cheltuielile sale proprii. 
Cele mentionate in aceste noua articole de mai sus este obligat Kir Carol Ihlig sa le indeplineasca pentru desavirsirea intregii cladiri in afara de iconostas, strane si picturile paraclisului, iar eu, potrivit intelegerii dintre noi fagaduiesc sa-i platesc grosi 6200- adica sase mii doua sute grosi – iar pentru darimare si zidire si orice lucrare de timplarie sa se faca cu salahorii lui, neputind Kir Carol sub nici un chip si motiv sa pretinda nici un ban mai mult, pe care eu ma oblig sa-i platesc intru soroace, adica doua mii de grosi la inceputul lucrarii, doua mii de grosi cind o sa ajunga la nivelul ferestrelor si doua mii doua sute de grosi pentru lichidare cind va ajunge la tencuiala. 
Tot materialul trebuincios pentru numita cladire, adica caramizi, var, cherestea, cuie si piroane vor fi cumparate pe cheltuiala mea. 
Drept dovada si chezasie pentru amindoua partile am dat prezentul contract domnului Carol Ihlig si el mi-a dat unul asemanator, semnat cu propria sa iscalitura, amindoua fiind intarite de catre agentia chesaro-craiasca austriaca din Bucuresti spre a avea putere si valabilitate la orice instanta judecitoreasca.

Timotei Stavropoleanul 
28 februarie 1819, Bucuresti