Pages Navigation Menu

Psaltul Yorgos Bilalis in vizita la Stavropoleos

Psaltul Yorgos Bilalis in vizita la Stavropoleos

Psaltul grec Yorgos Bilalis, fondatorul și conducatorul Ansamblului Romeiko, a luat parte la Sfanta Liturghie de duminica de la Stavropoleos dupa care a vizitat manastirea si a petrecut cateva ore alaturi de obstea de la Stavropoleos, discutand despre muzica bizantina, recuperarea traditiei manuscriselor si interpretarea la strana.

Ansamblul Romeiko a fost intemeiat in 1993 la Philadelphia (SUA) si este preocupat de interpretarea autentica a muzicii bizantine, dar si a celei otomane, inregistrand piese medievale inedite, pastrate in vechi manuscrise muzicale. Aceeasi preocupare pentru recuperarea traditiei se regaseste si in costumele de scena ale grupului Romeiko, Yorgos Bilalis incercand sa reconstiuie, impreuna cu designeri vestimentari, costumul pe care il purtau psaltii inainte de caderea Imperiului Bizantin; el s-a folosit pentru aceasta de descrieri pastrate in diferite tratate, dar si de imagini din miniaturi și fresce.

Yorgos Bilalis a daruit obstii de la Stavropoleos ultimul CD inregistrat de Ansamblul Romeiko, Slujba din Sfanta si Marea Luni.

Yorgos-Bilalis-CD-w

Yorgos-Bilalis-manuscris-w